Werkbezoek Rotterdamse Heilige Boontjes

Rotterdamse Heilige Boontjes Koffiebranderij

Rotterdamse Heilige Boontjes Koffiebranderij

Begin december lieten wij jullie weten dat Minke op bezoek zou gaan bij de coolste koffiezaak van Rotterdam-West, aan het Burgemeester Meineszplein. Hier is een groep jongeren onder intensieve begeleiding aan de slag met het branden en serveren van hun eigen koffie voor het merk Heilige Rotterdamse Boontjes. Een idee voor Woerden?

Minke ging het samen met John Tamerus onderzoeken. Zij hebben de eigenaren gesproken. Vol enthousiasme vertelden Rodney van den Hengel en Marco de Dunnen over hun winkel.

Rodney kent het wereldje van de Rotterdamse straat en weet hoe het is om een nieuwe start te willen maken, maar weet ook hoe moeilijk dit is. Hij wil jongeren een nieuwe kans geven. Een kans die de maatschappij hen vaak niet meer biedt. Mede eigenaar Marco heeft als politieagent de taak orde en veiligheid te waarborgen. Door deze jongeren verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven, maken ze zich los van hun oude leven en starten een nieuw bestaan.

Rotterdamse Heilige Boontjes koffiezaak

Rotterdamse Heilige Boontjes koffiezaak

We bestelden een bakkie ‘West side story’. dit is een erg lekkere bak koffie, met onderin een siroop met smaak naar keuze. Bij deze bak koffie krijg je het verhaal van een van de jongeren die er werken en leren. We waren onder de indruk van de verhalen.  Hoe iemand veranderd als er iemand is die in je gelooft en in je wil investeren.

‘De koffie wordt in de kelder gebrand en daar heb je eerst een opleiding voor nodig’, zo vertelt een van de werknemers. Wat ons opvalt is dat de winkel de trots is van de mensen die het runnen. Zij bereiden koffie met liefde. ‘Dat is ook de sleutel’, zo vertelt een van de werknemers. ‘Geboren worden gebeurt gewoon, maar je moet maar afwachten of je liefde krijgt’.
Dat zien wij natuurlijk in ’t Centrum, maar ook in het KTC aan de Havenstraat en Achterstraat. Liefde is de sleutel om de jongens, meiden en bezoekers in staat te stellen om weer in zichzelf te geloven en hun leven weer op de rit te krijgen.
Wat wij in Woerden willen opzetten is een plek waar deze jongeren kunnen werken en een tweede kans krijgen. Jongeren die tussen wal en schip vallen laten werken in een koffietent, ze weer trots laten zijn en toeleiden naar werk. De komende tijd gaan wij dit plan verder uitdenken en uitwerken. We houden u op de hoogte.
Meer informatie over het Rotterdamse initiatief: Rotterdamse Heilige Boontjes

koffie