Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Jo Berghoef

Jo Berghoef

Onze Jo Berghoef-Bakker is vanaf Koningsdag officieel lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dat we reuze trots zijn dat onze super kook vrijwilligster zo’n onderscheiding heeft gekregen mag duidelijk zijn. De Orde van Oranje-Nassau is ook niet zo maar iets. Het krijgen van zo’n onderscheiding  is op 4 april 1892 bij wet ingesteld. Er ging een hele geschiedenis aan vooraf.

In 1841 stichtte Koning Willem II als Groothertog van Luxemburg de Orde van de Eikenkroon. Alhoewel dit geen Nederlandse orde was, werden onderscheidingen in de Orde van de Eikenkroon regelmatig toegekend aan Nederlanders en buitenlandse diplomaten. Na het overlijden van Koning Willem III in 1891 werd Luxemburg een zelfstandige staat. Het gevolg was dat de onderscheidingen in de Orde van de Eikenkroon niet meer konden worden toegekend door het Nederlandse staatshoofd.

De behoefte aan een nieuwe, derde, Nederlandse orde werd duidelijk. Die was nodig om met name buitenlandse diplomaten koninklijk te kunnen onderscheiden, maar ook om andere bijzondere mensen een koninklijk schouderklopje te kunnen geven. Op 4 april 1892 – ten tijde van Koningin Emma als Regentes van het Koninkrijk – werd de Orde van Oranje-Nassau ingesteld.

En dat onze Jo Berghoef-Bakker zo’n onderscheiding meer dan verdiend heeft is voor iedereen in ’t Centrum Inloophuis geen verrassing. Een geweldige vrouw, een geweldige kok, een geweldige en ontzettend trouwe vrijwilligster. Jo….. We zijn allemaal reuze trots!

lid orde van oranje nassau