Vrijwilligers op de Nieuwkoopse plassen

Naast onze bezoekers zijn de vrijwilligers het kloppend hart van ’t oude Weeshuis Woerden. Zonder de grote groep van enthousiaste vrijwilligers kan ons inloophuis en ook de Kerk in de buurtwinkel niet bestaan. Om hen te bedanken en te verwennen organiseerde vrijwilligster en inval coordinator Wilma Moorlag een geweldig uitje naar de Nieuwkoopse plassen. Vrijwilliger Kars Wilms trad op als kapitein van de rondvaartboot en gids in het mooie landschap en Bernard Drost verzorgde live muziek. Soms realiseren we niet hoe mooi het in ons eigen land is.

De Nieuwkoopse Plassen is een uniek laagveengebied. Natuurmonumenten kocht de eerste stukken land in het begin van de jaren ’40. Daarna werden steeds meer delen van het plassengebied als beschermd natuurgebied veilig gesteld. Inmiddels is ongeveer tweederde van de Nieuwkoopse Plassen in beheer bij natuurmonument. Het onstaan van dit unieke gebied begon echter al eeuwen geleden.

Vanaf de 14e eeuw nam de vraag naar brandstof toe en baggerde men het veen op dat tot turf gedroogd werd. In het landschap ontstond een patroon van lange stroken water en land. Rond 1850 is de grootschalige veenwinning gestopt. Open water groeit vanzelf dicht met waterplanten en verschillende soorten natuur zorgen nu voor een grote diversiteit aan planten en dieren in de Nieuwkoopse Plassen.

Meegenieten met het vrijwilligersuitje?