’t Centrum in Woerdense Courant

Janneke van der Wind, Corrie Tamerus, Wijbrand Verwer

Een mooi artikel in de Woerdense Courant op 18 dec 2013 Door: Winny Van Rij http://www.deweekkrant.nl

WOERDEN – Inloophuis ’t Centrum werd 20 jaar geleden opgezet voor jongeren die wat aanspraak wilden. En nog steeds komen vooral volwassenen naar de huiskamer van Woerden voor contact, gezelligheid en een maaltijd. Met Kerst iets feestelijker dan anders.

t Centrum bestaat al twintig jaar. Links Janneke van der Wind, midden Corrie Tamerus en rechts een van de oprichters Wijbrand Verwer.
Het inloophuis heeft gemiddeld 25 tot 30 maaltijdgasten en ook het kerstdiner was volgeboekt. Corrie Tamerus: “Mensen vinden het fijn dat ze hier het kerstdiner kunnen gebruiken. Er zijn vaste gasten, maar ook steeds nieuwe mensen.”
Tamerus zwaait sinds twee jaar de scepter over het inloophuis met 98 vrijwilligers. “Het leuke is dat het pand sinds 1604 altijd een maatschappelijke functie heeft gehad. Van oorsprong een weeshuis, en zo staat het ook bekend.” Op dat moment komt Wijbrand Verwer binnen, een van de oprichters van het inloophuis. “Hij schuift aan en steekt van wal: “We gingen in 1993 open, maar de Diaconale Stichting JOAC Woerden (Jongeren Ontmoetings- en Advies Centrum) werd al in 1989 opgericht door 19 Diaconieën uit de regio, op initiatief van de Hervormde Diaconie Woerden. Een klein marktonderzoek wees uit dat er behoefte was aan een ontmoetingsplek voor eenzame jongeren.” Niet iedereen was hier blij mee. “Leuk maar niet naast mijn deur. Er kwam een hoorzitting, later gevolgd door excuses.”
Verwer heeft er nooit spijt van gehad. “Het is van meet af aan bedoeld geweest voor de groep die behoefte heeft aan een luisterend oor.” De langst zittende vrijwilliger is Janneke van der Wind. Zij is er op woensdagochtend. “Al sinds de start komen hier mensen die eerst het ochtendgebed in de Petruskerk bijwonen.” Ze schenkt koffie, maakt een praatje. “Vooral de warme sfeer en dat luisterend oor zijn belangrijk. Omdat mensen hun verhaal kwijt willen is het juist belangrijk dat je er de volgende keer weer op terug komt. Hoe was je sollicitatie, hoe ben je de week doorgekomen. Echte interesse tonen.
” De gasten zijn heel divers en iedereen is welkom. “Het is een soort huiskamer, een familie,” zegt Tamerus die iets voor jongeren tussen 16-25 jaar gaat doen met een jongerencafé in de Badkuip aan de Boerendijk. “Vanaf 8 januari, en als het allemaal lukt ook snel met maaltijden, net zoals in ’t Centrum. Het inloophuis is goedkoop, gezellig en je kunt er een hapje eten,” zegt Verwer. “De prijs is in 20 jaar nauwelijks veranderd: vroeger fl. 7,50, nu 3,75 euro. Velen blijven vaak koffie drinken of een spelletje doen.” Meer informatie: www.weeshuiswoerden.nl