Uitje Romeinse geschiedenis

De bezoekers van ’t Centrum kregen een uitje cadeau van wethouder Duindam. Een kijkje achter de schermen van de geschiedenis van Woerden. We hoorden het verhaal van een perfecte gids die ons meenam naar het stadsmuseum en vervolgens via de kerktuin achter de Petruskerk naar het grote Romeinse schip in de haven van Woerden. Tijdens een tocht door de singel hoorden we alle details.

In 2002 werden diverse gebouwen in de binnenstad gesloopt, waarna de archeologen startten met de eerste opgraving op het Kerkplein. Daarbij vonden zij diverse grachten (uit verschillende periodes) die rondom het castellum lagen. Ook werd de fundering van de toegangsweg naar (de hoofdpoort van) het castellum gevonden.

In 2003 werd opnieuw in de Woerdense binnenstad gegraven. Bij opgravingen op de Nieuwe Markt werden de resten van een Romeins schip ontdekt, de Woerden 7. Enige tijd later brachten de archeologen groot nieuws naar buiten: ”er zaten roeiers in de Woerden 7”. Het bleek het eerste Romeinse vrachtschip te zijn met roeibankdragers en bevestigingpunten voor roeiriemen. Het nieuws werd gebracht in alle nationale en vele internationale media.

Wilt u meegenieten met onze prachtige middag…