Weeshuis Woerden krijgt archeologisch rijksmonumenten paspoort

Wij praten vaak over de geschiedenis van het ruim 400 jaar oude Weeshuis Woerden. Maar dit archeologisch paspoort vertelt een nog veel ouder verhaal. Het weeshuis is namelijk bovenop het oude castellum gebouwd. En het castellum werd rond 45 na Chr. gebouwd. Het hele gebied van het oude castellum staat nu op de UNESCO wereld erfgoed lijst.

Omdat we bovenop dat UNESCO wereldefgoed staan met ons weeshuis kreeg beheerder Corrie Tamerus gisteren officieel het archeologisch paspoort uitgereikt.

Tijdens de uitrijking kregen we een heel uitgebreide presentatie over het castellum en alles wat er gevonden is. Het castellum werd omstreeks 260 na Chr. verlaten. Romeins bouwmateriaal van het stenen castellum is hergebruikt voor onder andere de Petruskerk. Vlakbij ons castellum zijn een haven en resten van verschillende Romeinse schepen aangetroffen

Eigenaren vinden in het archeologisch rijksmonumentenpaspoort hoe het monument eruitziet, wat het is, hoe oud het is en waar het ligt. Ook biedt het paspoort informatie over waarom we archeologische resten beschermen en willen behouden voor de toekomst.